Allsidige anleggsgartnere i sør

Publisert

– Vi utfører ikke større grunnarbeider. Bortsett fra det liker vi best å kjøre prosjektene fra ferdig tomt til ferdig anlegg, sier prosjektleder og en av to eiere av Oveland Utemiljø i Froland, Tor Bjørn Oveland.

Til slike totalentrepriser har anleggsgartnerbedriften fra Froland i Aust-Agder de aller beste forutsetninger. Foruten tre anleggsgartnermestere og flere anleggsgartnere med fagbrev har de nemlig både en murmester og ansatte med fagbrev både som gartner, murer, snekker, møbelsnekker og maskinfører i arbeidsstokken.

Allsidige anleggsgartnere i sør2.png
NAML besøker Oveland utemiljø. Foto fra Facebook-siden til Oveland Utemiljø

 

35 fast ansatte
– Vi er 35 fast ansatte, og øker til om lag 45 i høysesongen. Da får vi tilbake to ungarere som jobber fast hos oss hver sommer, to fagarbeidere som foretrekker å tilbringe vinteren i Thailand samt noen andre sesongarbeidere, forteller Tor Bjørn Oveland.

Han ser mindre forskjell på sesongene nå enn tidligere.

– Vi må holde folk i arbeid hele året for å beholde de gode folkene, og det ser vi at blir lettere og lettere. De store prosjektene tar ikke vinterpause, og vi har blant annet seks mann gående på tørrmurer gjennom hele vinteren, noen på brøyting, noen snekkere som også har arbeid året rundt samt at noen arealer tines slik at vi får produsert også når det er tele i bakken. Alt i alt går regnestykket opp, forteller han.

Allsidige anleggsgartnere i sør3.png
Robert Siang og Pa Tum. Foto fra Facebook-siden til Oveland Utemiljø

 

Startet som planteskole
Oveland Utemiljø startet som planteskole på midten av 70-tallet, og utvidet til hagesenter noen år senere. Deretter ble anleggsgartnerarbeid en større og større del av virksomheten, og i 2001 var omfanget av dette arbeidet blitt såpass omfattende at Oveland Utemiljø ble utskilt som egen bedrift.

Mens Oveland Utemiljø opplevde en vedvarende vekst etter utskillelsen gikk det motsatt vei med hagesenteret, og for om lag fem år siden ble dette selskapet avviklet til fordel for fullt fokus på anleggsgartnervirksomheten. Dette har gitt resultater.

LES OGSÅ: Vi ser tilbake på 2018

Flinke fagfolk og sunn økonomi
– Vi har hatt en veldig fin vekst de siste årene. I 2016 omsatte vi for 33 millioner, mens omsetningen året etter endte på 51 millioner. I fjor nådde vi 70 millioner i omsetning og et driftsresultat på seks millioner, forteller Tor Bjørn Oveland.

Kundemassen er en miks av offentlige og private.

– Privatmarkedet stopper opp på Sørlandet om vinteren, og vi spiser gjerne opp ordrereservene våre før vinteren er slutt. Men alt i alt driver vi bærekraftig med flinke fagfolk og en sunn økonomi, sier han.

Allsidige anleggsgartnere i sør4.png
Foto fra hjemmesiden til Oveland Utemiljø

 

Tre og stein
Tørrmurer har blitt en viktig del av Oveland Utemiljø, og oppdragsgiverne er både Statens Vegvesen og private.

– I tillegg har vi mye trearbeider. Vi bygger blant annet tredekker på skoler, brygger og amfier, og i tillegg benytter vi snekkerne våre til montering av lekeplasser, forteller Oveland.

Nettopp tørrmurer og trearbeider opplever han som en viktig del av selskapets miljøprofil.

Allsidige anleggsgartnere i sør5.png
Foto fra Facebook-siden til Oveland Utemiljø

 

Forventer strengere miljøfokus
– Vi merker at det begynner å komme en del BREEAM-programmer, og her kommer lokal stein og tre gunstig ut. Granitt fra Kina eller India er kanskje rimeligere i innkjøp, men den lange frakten gjør at det kommer dårlig ut på miljøregnskapet. Slike ting ser vi at vektlegges på en helt annen måte nå enn tidligere i anbudene, sier han.

Samtidig tror han at miljøfokuset vil bli et helt annet på Sørlandet fremover.

– Her nede har vi nesten ikke merket noe til miljøkrav hittil. Det begynner så vidt å komme krav om CO2-frie anleggsplasser, og slike krav forventer at der vil komme flere av, avslutter han.

 

Allsidige anleggsgartnere i sør6.jpg

Allsidige anleggsgartnere i sør7.png