Anleggsgartnerfirma Strandman AS 40 år

Publisert

Fredag 1. november var en merkedag for Anleggsgarterfirma Strandman AS, i Tønsberg. Da fylte selskapet 40 år!

 Våren 1979 var Jan Peder Strandman ferdig tekniker fra Jensvoll gartnerskole. Han startet for seg selv samme høst, sammen med ungdomskameraten Harald Jørstad som var utdannet skogtekniker. Da de fikk en stor brøytekontrakt på Kaldnes Mek. Verksted etablerte de Anleggsgartnerfirma Strandman og Jørstad. Traktorer ble kjøpt inn og selskapet var i gang 1. november 1979.

I tillegg til brøytekontrakten ble det inngått avtaler om tømmerhogst for lokale bønder om vinteren, mens sommerarbeid var anleggsgartnerdrift. Jan Peder og Harald fikk fort med seg medarbeidere, de første årene 1-2 mann.

Vekst og endring
I 1983 kom Jan Peders kone Inger Berit inn i den merkantile delen av firmaet.

– Mange har lurt på hvordan det har vært for oss å både jobbe og bo sammen. Dette har vært en suksess for oss, og hun jobber fortsatt i firmaet, sier Jan Peder.

– I 1985 ble første familiefar ansatt, og dette var en milepæl for oss. Dette var vår første ansatte der en hel familie var avhengig av oss. Etter dette har arbeidsstokken økt jamt og trutt. I 1992 kom det tre stykker fra Brødrene Varpe, blant annet vår første lærling – Geir Hagen. Han er i dag prosjektleder på proffsiden, og partner, legger han til.

I 1998 kjøpte Strandman og Jørstad entreprenørfirmaet Norsk Anlegg AS, og dermed ble enda seks personer innlemmet i arbeidsstokken.

I 2001 skilte Jan Peder og Harald lag. Harald ville drive Norsk Anlegg AS videre, mens Jan Peder, utdannet anleggsgartner, ville videreutvikle anleggsgartnerdelen. Anleggsgartnerfirmaet Strandman AS var dermed en realitet. «Skilsmissen» var udramatisk, og gutta var og er fortsatt gode venner.

Anleggsgartnerfirma Strandman AS 40 år2.png

Store i privatmarkedet
Anleggsgartnerfirma Strandman er i dag en viktig servicebedrift i midtre Vestfold.

– Vi jobber veldig lokalt og tar alle typer oppdrag, fra de minste private til store offentlige, sier daglig leder Ruben Høie.

– For tiden er hovedtyngden av oppdragene i privatmarkedet. På det markedet skiller vi oss kanskje ut fra bransjekollegene andre steder i landet. Om lag 80 prosent av virksomheten vår er i Tønsberg og Færder (Nøtterøy og Tjøme). Privatmarkedet her oppleves som stabilt, og mindre konjunkturavhengig enn de offentlige oppdragene, legger han til.

Jan Peder har samme erfaring, men forteller at markedet har endret seg i løpet av disse 40 årene.

– For 20 år siden var den typiske privatkunden godt etablerte voksne på 50-60 år. Nå er det også vanlig at unge husbyggere setter av midler til uteanlegget, og vil ha alt ferdig med en gang. Dette er en krevende kundegruppe som vet hva de vil ha, og de stiller store krav til oss som anleggsgartnere, sier han.

Firmaet er store på vintervedlikehold, og har 30 maskiner gående på brøyting.

– Det brøytes alt fra de minste private til store industri- og offentlige plasser. Vi besørger snørydding, bortkjøring, strøing, feiing på cirka 700 adresser i Tønsbergområdet, sier Ruben Høie.

– De siste årene har det blitt mer aktuelt med fjerning av istapper, samt snø fra tak, fra bygårder i sentrum. Vi har etablert et bra system, der vi til en hver tid har to lifter stående parat. Vi rykker ut på kort tid. Vi har på få år fått ansvaret for over 50 bygårder i Tønsberg, sier han.

Har alltid drevet en pluss-bedrift
Anleggsgartnerfirma Strandman AS teller i dag omlag 55 årsverk.

– Vi har hatt en nøktern og fornuftig drift hele veien, og har aldri hatt underskudd, poengterer Jan Peder.

– Vi er en Miljøfyrtårn-sertifisert bedrift som følger med i tiden. Vi går mer og mer over fra bensin- til batteridrift på alle småmaskiner. Det nyeste er utstyr for ugrasbekjempelse med vann/skum, uten bruk av kjemikalier, legger Ruben Høie til.

Generasjonsskifte
Jan Peder fortsetter:

– Vi startet tidlig diskusjonen i familien,om hvem som skulle ta over da jeg gikk av med pensjon. Det var egentlig gitt at datteren Kari-Anne, som tok utdannelsen som anleggsgartner fra Gjennestad gartnerskole og landskapsingeniør fra Ås, skulle ta over stafettpinnen. Kjærligheten bragte henne imidlertid til Sogndal, og planene måtte endres.

Etter en del vurderinger fram og tilbake landet vi på at ansatte ønsket å få muligheten til å overta bedriften. De fleste i eiergruppen har vært her i 20-25 år, og har til sammen gode forutsetninger til å drive firmaet videre. Vi startet prosessen i 2012. Det er nå seks partnere, og Ruben Høie er daglig leder. Han er opprinnelig anleggsmaskinfører, har teknikerutdanning som entreprenør, og tok senere landskapsingeniør på Ås. Han gikk inn i stillingen våren 2018.

– Dette er en god løsning. Strandman er en sterk merkevare lokalt, og den verdien er viktig å ta vare på. De nye eierne er flotte tradisjonsbærere med mye erfaring, og arven er vel ivaretatt. Jeg er veldig bekvem med situasjonen, slår Jan Peder fast.

Jubileumstur til Kirkenes
Jubilemsturen ble tatt allerede i september.

– Vi tok med oss de ansatte til Kirkenes, et sted vi regnet med de ikke ville finne på å dra selv. Vi hadde en fantastisk guide – Kåre – som viste oss det som var verdt å se i byen. Snøhotellet, kongekrabbefiske med etterfølgende lunsj, innføring i samekultur, utflukt i Pasvikdalen med besøk på Pasvik Grensestasjon og Svanvik forsøksgård med botanisk hage, vandring til Andersgrotta (tilfluktsrom fra krigen) og Grenselandsmuseet. En riktig så minnerik tur, men også en viktig sosial samling, avslutter Jan Peder Strandman.

Anleggsgartnerfirma Strandman AS 40 år3.jpg