I forbindelse med Klimafestivalen § 112 inviterte Damsgårdsundet Velforening, 1912 sameie, VA-yngre og klimafestivalen tirsdag 21. januar til en omvisning i takhagene Anleggsgartnermester Svein Boasson AS har anlagt på takene av boligprosjektet 1912 i Bergen.
En mørk januarkveld er definitivt ikke det beste tidspunktet for å vise fram frodige takhager, men de 60-70 frammøtte tok likevel imot det arrangøren hadde å by på – som var en marsj fra den nylig ferdigstilte Fløttmannplassen i Damsgårdsundet og opp gjennom trappehuset i 1912 til takhagen i 9. etasje, hvor Sigurd Boasson fra Anleggsgartnermester Svein Boasson AS så fortalte om prosjektet han har stått i spissen for.
NAML-nytt fortalte i november 2018 om MatTak, et forskningsprosjekt i regi av Svein Boasson AS, Snøhetta, Universitetet i Bergen og Stend VGS, med formål å få til en bærekraftig matproduksjon på takflatene i de store norske byene. Den reportasjen finner du her.
Drenering og fordrøyning Takhagene i Damsgårdssundet i Bergen bygger på erfaringene fra MatTak, og foran de 60-70 frammøtte bergenserne denne januarkvelden informerte Sigurd Boasson kort om dette prosjektet før han fortalte mer detaljert om det å anlegge hager på tak.
Det er TAG arkitekter som står bak takhagene i Damsgårdssundet, og Anleggsgartnermester Svein Boasson AS har sammen med landskapsarkitektene gjort gode valg hva gjelder tekniske løsninger som ivaretar system for drenering og fordrøyning av overvann. Det er konstruert plantekasser som gir takene store og solide plantefelt. Noen av kassene var ferdig plantet med blant annet frukttrær, mens i flere av kassene er det beboerne selv som dyrker sin mat.
Byens grønneste bygg Prosjektet 1912 består av to takhager i 9. etasje og en hage er bygget i tilknytning til Townhouse i 4. etasje. I tillegg er det etablert grønne områder langs offentlig gangtrasé gjennom 1912.
1912 har ikke bare en grønn fasade – her er det lagt til rette for å holde mange grønne fingre i arbeid. Sameiet har et eget hagelag, og det dyrkes både høyt og lavt. Prosjektet er realisert av BOB / Betonmast som et av deres mange bygg med dyrke-muligheter i Damsgårdssundet. Dette kan sies å ha blitt byens grønneste bygg. Rundt husene er det ingen naturlige grønne områder – alt det grønne er bygget på tak og overflater.