Komplisert restaurering i grenseland

Publisert

ELVERUM: Noen jobber er mer spesielle enn andre, og for Anleggsgartner Arnesen AS på Elverum er sommeren 2021 definitivt av det spesielle slaget. De er nemlig i full sving med å restaurere fredsmonumentet Morokulien på riksgrensen mellom Sverige og Norge. Midt oppe i en pandemi med strenge grenserestriksjoner byr dette på noen utfordringer.

– Dette ville vært en spesiell jobb selv uten pandemien, for vi jobber på selve riksgrensen og må derfor forholde oss til både norske og svenske myndigheter og myndighetskrav, forteller daglig leder Trond Jørgen Arnesen hos Anleggsgartner Arnesen AS.

– På toppen av dette har så koronaen gjort selve grensepasseringen til en utfordring i seg selv, legger han til.

Komplisert restaurering i grenseland2.png
Illustrasjon: Arkitektlaget AS

 

Fredsmonument fra 1914
Morokulien er et seks mål stort område på riksgrensen mellom Sverige og Norge der den norske riksvei 2 møter den svenske riksväg 61. Selve grenseovergangen ved Morokulien er den nest mest trafikkerte grenseovergangen mellom Norge og Sverige, kun slått av Svinesund. Det er imidlertid ikke grenseovergangen Anleggsgartner Arnesen jobber med; de er engasjert for å restaurere det store fredsmonumentet som ble satt opp akkurat her i 1914.

I forbindelse med markeringen av 100 år med fred mellom Norge og Sverige i 1914 ble et 18 meter høyt granittmonument skapt av steinhuggeren Johansen Berglund reist midt på grensen. Fredsmonumentet består av to søyler, én på hver side av grenselinjen, men med felles fundament. På toppen står to figurer som holder hverandre i hendene på tvers av grensen. Freden mellom naborikene siden unionen mellom Sverige og Norge ble inngått i 1814, ble heller ikke brutt under unionsoppløsninga 1905, men samme uke som monumentet ble reist, brøyt første verdenskrig ut. Under andre verdenskrig var Fredsplassen den eneste plassen der svensk-norske par kunne gifte seg. Fredsplassen er Eidskog kommunes tusenårssted. (Kilde: Wikipedia)

Komplisert restaurering i grenseland3.png
Illustrasjon: Arkitektlaget AS

 

Komplisert grenselogistikk
Restaureringsprosjektet av fredsmonumentet som nå er igangsatt koordineres av Eda kommuna på svensk side og Eidskog kommune i Norge. Med norsk entreprenør foregår byggemøtene på norsk side, men prosjektet krever blant annet norsk infrastruktur på norsk side og svensk på den andre siden av grensen. Alle varene som krysser grensen må fortolles.

I tillegg er selve prosjektet omgitt av strenge antikvariske reguleringer.

Komplisert restaurering i grenseland4.png
Illustrasjon: Arkitektlaget AS

 

Høyere enn Monolitten
– Selve fredsmonumentet er faktisk én meter høyere enn Monolitten. Det er i dårlig forfatning, og vi må gå skånsomt fram. Først skal vi sandblåse det, og for å beholde strukturen i granitten våtplastrer vi det med marmor med kun 3-4 kilos trykk. Dette arbeidet blir nøye overvåket av en svensk antikvar, sier Arnesen.

– Vi fjerner møysommelig alle fuger inn til håndfast materiale og underveis i dette arbeidet må vi fortløpende registrere hvordan monumentet er bygget. Det finnes det nemlig ingen dokumentasjon på, sier han.

Når dette arbeidet er utført skal monumentet fuges på nytt med lesket kalk fra Helgøya i Ringsaker.

– Før det kan skje må vi imidlertid være trygg på at fuktigheten inne i betongkjernen er mindre enn 40 prosent, og for å kunne måle denne har vi boret åtte millimeters hull av 5-6 cm meters dybde hvor vi har satt inn trepinner. Disse kan vi så trekke ut og måle med en fuktighetsmåler, forklarer Arnesen.

Komplisert restaurering i grenseland5.png
Illustrasjon: Arkitektlaget AS

 

Norsk og svensk granitt
– I tillegg til dette skal vi anlegge en park rundt monumentet hvor vi bruker lys norsk Iddefjordsgranitt på den norske siden og mørkere svensk Ekerö-granitt på svensk side. Disse to skal flettes i hverandre i et slags glidelåsmønster, sier han.

Prosjektet skal stå ferdig til 8. oktober, og hele prosessen dokumenteres og skal bli til en 45 minutter lang film. Prosjektet er en totalentreprise, og Anleggsgartner Arnesen AS har hele prosjekteringsansvaret.

Komplisert restaurering i grenseland6.png
Illustrasjon: Arkitektlaget AS