LILLESTRØM: Fjorårets Park og anleggsmesse ble et offer for pandemien. Det var derfor to år siden sist gang da anleggsgartnerbransjen og tilstøtende bransjer møttes i lokalene til Norges Varemesse på Lillestrøm i begynnelsen av november i år.
– Årets messe ble rekordstor. Med over 160 forskjellige utstillere, 13.000 kvadratmeter utstillingslokaler og en publikumsøkning på hele 53 prosent fra 2019 er vi strålende fornøyd med hvor vi endte opp, sier prosjektleder Marit Sagen for Park og anleggsmessen.
– Det gode besøker tror jeg har flere årsaker. For det første har jeg i år hatt gode hjelpere som har vært særdeles aktive på telefonen, og ringt rundt til kommuner og fått e-postadresser til kontaktpersoner med ansvar for uteområder. Disse har igjen har mottatt invitasjon fra oss.
Gode tilbakemeldinger – I tillegg innbiller jeg meg at mange av utstillerne har vært mer enn gjennomsnittlig aktive i år. Park og anleggsmesen er et ypperlig sted å legge møter, enten det er med nye eller eksisterende kunder, og summen av disse to bidragene var nok viktige for de gode besøkstallene våre, sier Sagen.
Samtidig presiserer hun at en messe som Park og anleggsmessen ikke først og fremst dreier seg om antallet besøkende, men om kvaliteten og relevansen på dem som kommer.
– Vi har gjennomgående fått veldig gode tilbakemeldinger i år. Det var mange påvirkere og beslutningstagere som fant veien til Lillestrøm disse to dagene, og det var gledelig å se at det var mange tilreisende. Det faktum at vi i år kjørte torsdag og fredag i stedet for onsdag og torsdag, som vi vanligvis har gjort, kan ha spilt en rolle her. Da blir det mulig for besøkende fra andre deler av landet å kombinere messen med en weekend i Oslo, sier hun.
Planleggingen for 2022 i gang Dette håper hun å finne ut mer om når svarene fra utstiller- og besøksundersøkelsen hun nå vil gjennomføre foreligger.
– Det kan være vi går tilbake til onsdag og torsdag som messedager, og det kan være at vi gjør torsdag og fredag til en permanent løsning. Det er litt for tidlig å si ennå. Det vi imidlertid vet allerede nå er at det blir ny Park og anleggsmesse i 2022, og at vi selvsagt vil fortsette det gode samarbeidet vi har med NAML om det faglige programmet under messen, slår Sagen fast.
Hun forteller at det var stor interesse for det faglige programmet i år, og at de måtte bæres inn flere stoler enn det opprinnelig var planlagt for til flere av foredragene. Dette bekrefter også fagansvarlig Bjørn Aakerholt i NAML.
Foredrag for enhver smak – Fagprogrammet gikk veldig bra. NAML stod for planlegging og gjennomføring av foredragsseriene som foregikk i to parallelle saler. Det var varierende besøk på de forskjellige foredragene, litt avhengig om når på dagen de gikk og hva som forgikk parallelt i den andre salen, og gjennomsnittlig vil jeg anslå at det var i overkant av 20 personer på hvert av foredragene, sier han.
Foredragene dekket et stort spenn innenfor fagområdet til NAML, og hadde dermed noe for enhver smak.
Aakerholt forteller at det var tydelig lavere deltagelse på de foredragene som gikk sist på ettermiddagene, og det er mulig at det derfor vil legges opp til en litt kortere foredragsrekke ved neste arrangement.
– Dette blir et tema ved evaluering av årets Park og Anleggsmesse, sier han.