- Vi krever at elvene ikke har mer enn fem prosent udokumentert fravær og minimum karakteren 3 i yrkesfagene på skolen. Dersom elevene får til dette er de garantert jobb, sier Tim Fosvold i SL Stenlegging.
Sammen med Maskin og Utemiljø AS, Tore Rafoss AS, Lindhaugen AS, Oliva Park, Park & Anlegg, Råde Graveservice AS og Grimsrud har SL Stenlegging nå signert på den nye avtalen med Kalnes, og de spesifikke kravene elevene må oppfylle for å være garantert læreplass ved Kalnes de neste tre årene er akkurat de samme som de to foregående årene:
- Alle fag på vg1 og vg2 skal være bestått
- Karakteren 3 eller høyere i programfagene
- Ikke mer enn fem prosent udokumentert fravær
- Gjennomført utplassering i bedrift der minimum to uker skal være i en aktuell lærebedrift
- Søkt læreplass gjennom VIGO innen fastsatte frister
Man må engasjere seg for å lykkes
Da NAML-nytt skrev om samarbeidet mellom skolen og bransjen i februar 2020 var initiativet nytt og uprøvd i Østfold.
– Noen av oss er rene anleggsgartnerbedrifter, andre er entreprenører med anleggsgartnere. Det vi har felles er at vi er helt avhengig av rekruttering til bransjen, og på det området har kollegene våre i Bergen og Vestfold vist oss at man må engasjere seg for å lykkes. Det var bakgrunnen for at vi nå har satt oss ned sammen, sa daglig leder Tore D. Carlsen i Maskin og Utemiljø AS den gangen.
Les hele den saken her
Nå har man tre års erfaringer å bygge videre på, og Tim Forvold forteller at bransjen i fortsettelsen vil sette seg enda mer i forsetet enn tilfellet har vært de foregående årene.
- Vi kommer til å bruke samfunnskontrakten enda mer aktivt i fortsettelsen enn vi har gjort til nå, og har blant andre planer om å nå ut til rådgiverne på ungdomsskolene med informasjon om faget vårt og samarbeidet vårt med Kalnes. Foreldrene til tiendeklassingene er en annen viktig målgruppe. Rådgiverne og foreldrene har stor påvirkningskraft når det gjelder skolevalg, sier han.
Roser bedriftene
Kontaktlærer Morten Olsen for VG2 anleggsgartner ved Kalnes er glad for det store engasjementet på tvers av bransjen i Østfold,
- Bedriftene har vært helt utrolige til å stå på. Sammen har vi laget et årshjul med faste møter og datoer for messer og skolebesøk. Vi har hele tiden hatt et godt samarbeid, men den siste tiden føler jeg virkelig at vi har dratt i samme retning. Når vi er ute og treffer ungdomsskoleelever opplever jeg at bedriftene legger vekk egeninteressene sine, og at den røde tråden alle styrer etter er økt rekruttering til bransjen, sier han
Når det gjelder 2019-kontrakten forteller han at den har vært lite anvendt i praksis, rett og slett fordi situasjonen er den at alle som vil ha læreplass får det.
- Dette betyr ikke at den ikke er viktig. Jeg mener den er veldig viktig som et signal blant annet ut mot foreldrene. Samfunnskontrakten forteller at anleggsgartner er en sikker utdanning, og den viser at bransjen består av seriøse bedrifter som tar samfunnsansvar og virkelig ønsker nye lærlinger. Derfor vil vi bruke den aktivt på messer og i de andre sammenhengene hvor vi treffer mulige anleggsgartnerelever. Målsetningen vår er å få opp søkertallene.
Konkurrerer mot anleggsteknikk
Når det gjelder konkurransen om elevene oppfatter han anleggsteknikk som den argeste konkurrenten.
- Jeg skal på ingen måte snakke ned anleggsteknikk, og jeg forstår veldig godt elevene som er tiltrukket av gravemaskiner, hjullastere og andre tunge maskiner. Samtidig pleier jeg å si at den beste maskinføreren er en som også har vært ute og jobbet litt. Tenk deg å kunne gjøre alt, og ikke bare sitte inne i maskinen. Når det gjelder alsidighet en det ingen ting som slår anleggsgartnerfaget, og sammen med bransjen i Østfold håper jeg på fulle klasser ved Kalnes i årene fremover, sier han.
- Anleggsteknikk har til sammenligning tre klasser, og alle kommer ut i lære. Vi kunne temmelig sikkert fått plass til to anleggsgartnerklasser her hos oss dersom pågangen blir stor nok, og jeg vet med sikkerhet at bransjen hadde tatt imot hver eneste lærling med åpne armer, avslutter han.