- Formålet er å skape innsikt, motivasjon og konkrete verktøy i arbeidet med å utvikle bransjen til økonomisk Sunn Grønn Vekst. Vi er i en spesiell tid med en krig i Europa og globale klimautfordringer. Fagdagen vil holde søkelys på klima, men kan ikke overse de utfordringer som er konsekvens av krigen i Ukraina, sa daglig leder Merete Bellingmo i NAML før fagdagen og landsmøtet i Bergen 11. og 12. mars startet.
Administrerende direktør Nina Solli i Byggenæringens Landsforening (BNL) sparket så fagdagen i gang med innlegget «BNL og bygge- og anleggsnæringen – sammen om omstilling», hvor hovedbudskapet hennes var at næringen nå står overfor to helt grunnleggende usikkerheter: klima og miljø.
På klimafronten: Når vi klimamålene? Blir det klimadugnad eller klimafornektelse?
På teknologifronten: Blir framtiden digital og nyskapende eller konservativ og stillestående?
Framsikt 2050
- Som næring står vi overfor store skifter både teknologisk og på klimafronten. Begge deler er like viktig for at vi skal komme dit vi ønsker – som er at vi når 1,5 graders målet og kan eksportere løsninger og være rådgivere for andre land, sa hun.
For å illustrere de ulike framtidsscenarioene disse to skiftene åpner for viste hun som del av foredraget sitt videoen Framsikt 2050, som er en samling scenarioer for bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen i 2050, utarbeidet av Sintef, som viser fire ulike bilder av hvordan framtiden kan bli.
Den finner du også her: Framsikt 2050
- Jeg opplevde at publikum i salen virkelig bryr seg om disse problemstillingene, og at det ikke er noen tvil i anleggsgartnerbransjen om at vi må jobbe for å få til gode klimaløsninger. Miljøkrav er viktigere enn pris, og jeg opplever bransjen som fremoverlent og offensive på grønn omstilling.
- Dette vil også være budskapet mitt til politikerne. Bedriftene har løsningene, og de ser hvilke markedsmuligheter det gir. Jeg fikk mange nyttige innspill og impulser fra bransjeaktørene jeg pratet med i Bergen, og fikk høre om både overvannsløsninger, mattak, el-drift og kompostering. Alt dette tar jeg med meg videre, og jeg tar selvsagt også imot eposter fra alle andre som sitter på nyttig informasjon jeg bør ta med meg videre, forteller Nina Solli.
Fra gullalder til grønn omstilling
Etter innslaget med Solli var det duket for foredraget «Fra gullalder til grønn omstilling» ved økonomidirektør Øystein Dørum i NHO. Verden må tverrvende og avkarboniseres, var hovedbudskapet hans.
Deretter fulgte foredraget «Grønn vekst og bærekraft: Gründerskap-samskaping-pilotering» ved gründer, innovasjonsleder og klimapsykolog dr. Ragnhild Nilsen. Hun ledet oss gjennom sin reise som gründer og innovatør, og viste oss hvordan små «dult» skaper endring og konkrete verktøy som igjen kan skape en sunn grønn vekst ute i bedriftene.
- Ragnhild er en enestående formidler og utfordrer oss på en fantastisk engasjerende måte. Både i forbindelse med disse innslagene og alle innslagene som fulgte deretter opplevde jeg et sterkt engasjement i salen, sier fagansvarlig Bjørn Aakerholt i NAML.
Et variert og godt program
Merete Bellingmo forteller at fagdagen er lagt opp slik at det ble en løpene prosess som inviterte til refleksjon og innsikt.
- Med dr. Ragnhild Nilsen som konferansier ble alle innledninger fulgt opp og oppfordret til diskusjon rundt bordene. En målsetting med fagdagen er at vi skal løfte bransjen videre i arbeidet med sunn grønn vekst ved å gi innsikt, inspirasjon og verktøy. Ved samtale rundt bordene får alle deltakere bidratt og reflektert.
- Inntrykket mitt er at vi lyktes med å sette sammen et variert og godt program. Det at bærekraft kom til å engasjere følte vi oss rimelig trygge på. Vi skal være dem som løser dette var vel den gjennomgående innstillingen i salen, sier hun.
Grønn Byggallianse ved Anders Nohre-Walldén hadde et engasjert innlegg som belyste byggherres krav nå og fremover. EPDer vil være styrende for valgene av løsninger fremover. Dette vil prege alle i bransjen, i offentlige som private prosjekter. Han oppfordret oss til å ta et større grep om utviklingen når det gjelder materialvalg og løsninger.
- Anleggsgartnere sitter på mange av løsningene. Vi er det grønne byggfaget, slo han fast.
EUs taksonomi
- Et annet tema som engasjerte var klimabudsjett og EUs taksonomi. Der holdt revisor Ann-Cathrin Hoffmann fra BDO et svært interessant foredrag hvor hun demonstrerte hvor gjennomgripende dette vil bli fremover.
- For vår bransje, som ofte er underleverandører når vi snakker om de virkelig store prosjektene, fikk vi demonstrert at kravene til de store entreprenørene vil bli gjort gjeldene nedover til underleverandørene. Vårt fag sitter på mange gode grønne løsninger, som kan hjelpe prosjektene i forhold til kravene fra taksonomien. Derfor trenger vi å komme tidligere inn i prosjektene, for å synliggjøre våre løsninger, kommenterer Bjørn.
Agaias administrerende direktør Petter Vistnes delte så sine erfaringer med pilotprosjekt hvor bærekraft og lavt karbonavtrykk er strekt vektlagt. Han synliggjorde sammenhenger og utfordringer med EPD er og Landskap LCA.
- EPDer er deklarasjonen, og vi må se på de ulike Scope på leverandør og løsninger, slo han fast.
Et viktig budskap fra Petter Vistnes er at vi må dele kunnskap i bransjen. Vi må ta grep og vise vår kompetanse inn i debatten.
Strategi, befaring og workshop
Etter en gjennomgang av NAMLs foreslåtte strategi for årene 2022 til 2027 ved styreleder Karsten Totland Raddatz og daglig leder Merete Bellingmo (se det øverste bildet) ble fagdagen 11. mars avsluttet med en befaring på Mindemyren like sør for sentrum av Bergen, hvor etableringen av Bybanen har bidratt sterkt til den pågående transformasjonen av området.
Dagen etter ble innledet med workshops hvor følgende to problemstillinger ble drøftet:
- Hvilke utfordringer har vår bransje når vi ser krav og rammebetingelser fremover/inn i fremtiden?
- Hvilke tiltak må gjøres i bedriftene?
- Hva kan NAML som organisasjon bidra med?
Forsamlingen er kjent med å arbeide godt sammen og etter flere timers arbeid med problemstillingene sitter NAML igjen med mange gode punkter og oppgaver som vil kunne utvikle og drive foreningen videre i rekrutteringsarbeid og organisasjonsutvikling.
Deretter var det klart for NAMLs årsmøte 2022.
Årsmøtet 2022
Årsmøtet ble gjennomført på vanlig måte. Det ble valgt et nytt styre.
Av endringer er Arnt Ofstad gått ut av styret, og inn er kommet Florian Aschwanden fra A. Markussen AS.
Styrets leder Karsten Egeland Raddatz 2020-2023
Styrets nestleder Tim Fosvold 2022-2024 Gjenvalg
Styremedlem Ruben Høie 2021-2023
Styremedlem Florian Aschwanden 2022-2024 Ny på valg
Vara John Thronsen 2022-2023 Gjenvalg
Vara Kim Andrè Short 2022-2023 Gjenvalg
- Vi oppsummerer dagene med stolthet over å tilhøre en slik bransje! Delegatene har bidratt i to dager med engasjement og konkrete innspill som driver oss videre inn i fremtiden, sier Merete Bellingmo.
- Vi har gjennom begge dagene hatt god kontakt med våre samarbeidspartnere som vi setter stor pris på. Skal vi kunne oppnå målet om Sunn Grønn Vekst må vi ha en felles innovasjon og utvikling gjennom samarbeid mellom anleggsgartnerbransjen og våre leverandører, avslutter hun.
(Merk at NAML-nytt vil komme tilbake med en egen sak om hedersbevisene som ble utdelt i forbindelse med fagdagen og årsmøtet. Dette er derfor utelatt fra denne artikkelen.)