2024 - et innholdsrikt år for anleggsgartnerfaget

Publisert

Foto: Marlen Langeland Hagen

2024 var et år fylt med store milepæler, viktige endringer og spennende utviklinger for anleggsgartnerbransjen. Her er et tilbakeblikk på noen av de mest betydningsfulle hendelsene som har preget året.

 

Nye ansikter og feiringer

I begynnelsen av året ble Ida Tindeskog ansatt som ny fagansvarlig i NAML. Med hennes brede erfaring og engasjement har hun allerede satt sitt preg på organisasjonen og arbeidet med å styrke bransjens faglige plattform.

Ida har også tatt gode grep rundt kommunikasjonen vår og presentasjonen av våre aktiviteter på SoMe, spesielt Facebook. Hun har fått revidert og gjennomgått vår hjemmeside og frisket den opp. Den er nå mer aktiv og viser bedre hvilke aktiviteter som gjøres i NAML.

Vi har også startet det nye året med å besøke de forskjellige regionene, hvor Ida fikk presentert seg med sin faglige tyngde. Hun har tatt tak i faglige arrangement og nettverket med skolene.

I løpet av fjoråret skjedde det for øvrig også en viktig endring i styret I NAML. Under årsmøtet i Narvik 8. og 9. mars ble Ruben Høie valgt som ny styreleder. Hans visjon om å fremme samarbeid og innovasjon blant medlemmene er et friskt pust for bransjen. Høie har spesielt fokusert på å utvikle nye tiltak for å forbedre samspillet mellom regionene og organisasjonen sentralt.  

En annen milepæl var Anleggsgartnermester Wikholm AS’ 50-årsjubileum. Dette markerer et halvt århundre med dedikasjon til kvalitet og faglig utvikling. Selskapet har gjennom årene vært en pilar i bransjen og bidratt til flere innovative løsninger for urbane grøntområder.

En annen dedikert anleggsgartnerbedrift, Jans hageservice AS, hadde sitt 40 årsjubileum som ble markert med stort jubileum med ansatte. 

 

Lovendringer og forskrifter

Fra 1. juli ble det innført nye krav til arbeidsavtaler. Disse endringene sikrer bedre rettigheter for ansatte og stiller tydeligere krav til arbeidsgivere. De nye reglene inkluderer blant annet detaljerte krav til stillingsbeskrivelser og bedre regulering av arbeidstid, noe som har blitt godt mottatt i bransjen.

Videre ble det gjennomført en høring om endring av forskrift for fremmede arter. Forslagene har skapt debatt blant aktørene i bransjen, men i NAMLs høringssvar står det at det er grøntanleggsbransjen som bør få gjøre miljørisikovurderingen der økologisk

risiko kun gjelder for deler av landet. Planter som utgjør risiko i kun deler av landet bør derfor ikke leges inn i forskrift. Listen over forbudte planter bør holdes kort og det bør settes av midler til å bekjempe de skadelige artene.

 

Heder og anerkjennelser

Ravnedalen Naturpark i Kristiansand ble utnevnt til Årets Grønne Park 2024. Parken ble anerkjent for sitt omfattende arbeid med å kombinere estetikk og funksjonalitet, og bærer preg av god skjøtsel over lang tid.

ELCA, European Landscape Contractors Association, ble utnevnt som ekspertgruppe for naturrestaureringsforordningen. Denne utnevnelsen gir bransjen en tydeligere rolle i det europeiske miljøarbeidet og fremhever viktigheten av landskapsforvaltning i storskala naturrestaureringsprosjekter.

 

Faglig påfyll og samarbeid

Park- og Anleggsmessen 2024 bød på faglig inspirasjon og innovative konsepter. Arrangementet samlet aktører fra hele landet og styrket nettverkene innen bransjen. Spesielt fikk digitalisering og smarte løsninger for drift og vedlikehold mye oppmerksomhet.

Lanseringen av en nordisk håndbok for naturbaserte løsninger (av NINA) var et annet høydepunkt. Håndboken gir praktisk veiledning for å implementere naturbaserte metoder i urbane og rurale områder, og har allerede blitt tatt i bruk av flere aktører i bransjen.

Arbeidet til EU-prosjektet Team#up på Vea begynner å bære frukter og i 2025 kan man gå de første studiene prosjektet har presentert i naturrestauering. Emnene myrrestaurering og blomstereng. Flere emner innen naturrestaurering forventes etter hvert.

 

 

Utfordringer og muligheter

Til tross for mye positiv utvikling, har året vært preget av bekymringer rundt økonomiske utfordringer. Bygg- og anleggsbransjen landet rundt har rapportert om flere konkurser og en forsiktighet med å planlegge for 2025. Dette har også hatt en indirekte innvirkning på anleggsgartnerbransjen, spesielt på mindre aktører som er avhengige av stabile oppdrag.

Mangelen på utdanningstilbud innen byggfag i Nord-Norge er fortsatt et tema som krever oppmerksomhet. Flere aktører har etterlyst større politisk engasjement og konkrete tiltak for å styrke tilbudet, som er avgjørende for å sikre fremtidig rekruttering til bransjen.

Et lyspunkt i årets kamp for utdanningstilbud kom fra Mysen videregående skole, hvor anleggsgartnerlinjen ble reddet etter utrettelig innsats fra lokale ildsjeler i bransjen. Gjennom koordinert arbeid mellom skolen, NHO Byggenæringen, NAML, politikere og i aller høyeste grad de lokale bedriftene,  ble det sikret at dette viktige tilbudet fortsatt vil være tilgjengelig for kommende generasjoner av anleggsgartnere. Denne seieren viser verdien av lokal mobilisering og engasjement.

 

Avslutning

Gjennom samarbeid, innovasjon og en felles innsats for bærekraft har anleggsgartnerbransjen i løpet av 2024 lagt et solid grunnlag for fremtiden. Dette arbeidet viser at bransjen ikke bare tilpasser seg nye utfordringer, men også aktivt former sin egen utvikling. Med en sterkere faglig plattform og økt fokus på bærekraft og utdanning, går bransjen inn i 2025 med ambisjon og optimisme.

Med årsmøtet i Mandal i mars som årets første møtepunkt kommer vi sammen for å bryne oss på gleder og utfordringer for 2025.