Nå er Skårerparken offisielt åpnet

Publisert

Et stramt tidsskjema var den største utfordringen da Agaia startet arbeidet med Skårerparken i mai 2022. Ekstremværet Hans i august 2023 gjorde ikke fremdriften enklere. Anlegget ble overlevert til Lørenskog kommune 23. november i fjor, og nå er parken også offisielt åpnet.

I april 2021 kunne NAML-nytt melde at Agaia (da Steen & Lund) hadde inngått samspillavtale med Lørenskog kommune om prosjektering og bygging av Skårerparken.

Den saken kan du lese her

I vinter ble parken tatt i bruk, og nå er den også offisielt åpnet. Det skjedde lørdag 25. mai, og åpningen ble markert med en storstilt folkefest på området som tidligere har hatt utfordringer med overvann når det kommer store nedbørsmengder – noe som ikke var en problemstilling på åpningsdagen.

– Dette er mye mer enn bare en park. I tillegg til å være et flott rekreasjons- og aktivitetstilbud for innbyggerne i området, er Skårerparken i realiteten også et framtidsrettet overvannsanlegg som er dimensjonert for både en 20-årsflom og en 200-årsflom, sa prosjektleder Samin Salehi og prosjektlederassistent Camilla Moen i Lørenskog kommune til Ringerikes Blad da parken ble åpnet for publikum i vinter.

Skårerparken har vannspeil og dammer i organiske former, benker, og flere tusen stauder, planter, busker og trær som vil vokse til over tid. Parken tilbyr også skøytebane, vannlek, bordtennisbord, sjakkbord og lekeapparater for barn i alle aldre.

 

Skårerparken åpning_Foto Agaia (4).jpg

 

Omfattende overvannsprosjekt
Parkens hovedfunksjon er å håndtere regn- og smeltevann fra Skårersletta, Garchinggata, Løkenåsveien og store deler av sentrumsområdet i Lørenskog. To dammer og et bekkeløp med våtmarksplanter langs en sti utgjør den synlige delen av overvannsanlegget.

Det mest interessante skjer imidlertid under bakken. Den lukkede delen av anlegget består blant annet av rundt 1.400 meter vann-, avløps- og overvannsrør og rundt 2.700 meter trekkrør. I tillegg er det installert et overvannsmagasin på 900 kubikkmeter under bakken som skal sørge for å forsinke vannet ved kraftige regnskyll.

Agaia har vært totalentreprenør for Skårerparken, som er bygget i samspill med byggherre Lørenskog kommune, Bjørbekk & Lindheim landskapsarkitekter og COWI. I tillegg har Structor og Veflen Entreprenør AS vært sentrale aktører i prosjektet.

LES OGSÅ: Lørenskog kommune og Agaia har inngått gjennomføringsavtale for Skårerparken (publisert i mai 2022)

 

Skårerparken åpning_Foto Agaia (2).jpg

 

Krevende betongarbeider
Betong er et sentralt materiale i parken. Den brukes som dekker, murer og sittekanter, og er spesielt effektiv for å håndtere vann ved kraftig nedbør. Ulike farger er brukt; vanlig grå betong i dekker og mørkere betong i vertikale kanter. Sliping av lokalt tilslag med variert farge fremhever ideen om elvesingel, mens vertikale flater med stående bordforskaling understreker de bølgende linjene.

Arenaens gulv er designet som et kunstverk, med mørk betong der yttersonen er brettskurt og den sentrale sonen er slipt og grovbørstet. En 10 mm hvit terrazzo-linje markerer overgangen mellom sonene, og sirkulære felt med terrazzo og fontener er frest inn i betongen. En sittekant i norsk anortositt avgrenser arenaen med myke overganger fra smal til bred kant.

 

Vera Stroth_Agaia.jpg

 

Komplekst prosjekt med ambisiøs fremdriftsplan
Det var Vera Stroth som var prosjektleder for Skårerparken hos Agaia, og til NAML-nytt forteller hun at den største utfordringen i prosjektet var tiden.

- Skårerparken inngår i et større sentrumsområde, og målsetningen til Lørenskog kommune var å kunne ta i bruk hele dette området samtidig.  Det var et ambisiøst mål, og når vi fikk utfordringer som ekstremværet Hans på toppen ble det ekstra utfordrende å holde tidsskjemaet,  forteller hun.

Arbeidene startet i mai 2022, og det første som måtte skje var stabilisering av grunnen. Disse arbeidene pågikk gjennom hele 2022, og omfattet også kraftig dimensjonerte overvannsrør og overvannsmagasinet. Fra våren 2023 ble så selve parken bygget.

- I tillegg til de omfattende overvannsløsningene inneholder parken både et fonteneanlegg og en skøytebane, og det er lagt opp til at parken skal ha noe å tilby publikum i alle de fire årstidene. Dette medførte at det var en rekke ulike fag involvert. Både for meg som prosjektleder og for anleggslederne våre har dette vært et veldig spennende prosjekt å være med på, sier Stroth.

 

Skårerparken åpning_Foto Agaia (5).jpg

Fotos: Vera Stroth / Agaia