Eventyret startet med ferdigplen
Gründer Jakob Årsvold startet Bergknapp etter å ha jobbet med ferdigplen – en suksess som raskt utviklet seg videre. Selskapet har samarbeidet tett med Østfoldgress og jobbet også med torvtak før de ble utfordret til å utvikle sedumtak, blant annet til Stavanger konserthus. Det ble starten på en eventyrlig vekst.
I dag er selskapet samlet etter en periode med ulike eierskap og fusjoner, og har også tilstedeværelse i Sverige gjennom eierskap og samarbeid med Seduna.
Bergknapp leverer grønne tak og løsninger over hele landet. Som en av deres siste fjær i hatten er den imponerende 750 m² store grønne veggen på Oslo City i Oslo – Nordens største i sitt slag, nominert til BREEAM-prisen 2025.

Et fellesskap for fremtiden
Tone Meling er markedssjef i Bergknapp og for øvrig også samboer med Jakob Årsvold. Hun trekker frem, på telefon fra Sandnes, medlemskapet i Norske anleggsgartnere som svært verdifullt: – "Relasjonene og mulighetene for erfaringsutveksling er uvurderlige. Bransjen må lykkes samlet – vi er som søsken i en familie. Det kan bli bråk, men kjærligheten er der."
Samarbeid og kunnskapsdeling
Bergknapp gjør kun arbeid på tak – ikke på bakken. I noen sammenhenger samarbeider de også tett med andre anleggsgartnere når Bergknapp er leverandør og andre bygger. De gir gjerne råd om alt fra membran til vekt og høyde. "Det krever spesialkompetanse som ikke alle har", sier Tone, og trekker fram det gode samarbeidet med Akershusgartneren på Tøyenbadet i Oslo som et eksempel til etterfølgelse. "Akershusgartneren gjorde jobber, vi fant varene og ga råd"

Setter pris på gode ansatte og lærlinger
Med base i Sandnes på Jæren, har Bergknapp i dag rundt 50 engasjerte ansatte som jobber med produksjon, montering og utvikling av nye løsninger.
Selskapet har egne anleggsgartnerteam som jobber på tak i Oslo og Stavanger. De har også fire anleggsgartnerlærlinger, som blant annet har vært involvert i Forskningsparken i Oslo – et prosjekt som ga dem verdifull erfaring med hele fagets bredde. I tillegg har de også en del skjøtsel som lærlingene har mye utbytte av.
Kunnskap gjennom erfaring
Bergknapp har opparbeidet seg en rik erfaringsbase gjennom ulike prosjekter. Spesielt trekker Tone fram Ikea Bergen som et viktig læringsprosjekt – ett av deres aller første sedumtak fra 2011, som ikke gikk helt etter planen. «Taket holdt på å dø og vi lærte enormt mye», forteller hun, og erfaringene derfra har vært avgjørende for den utviklingen selskapet har hatt. - "Men det gikk bra og taket er i god vekst i dag".
Andre høydepunkt inkluderer Vega Scene i Oslo, et prosjekt fra 2009 som satte standarden for fremtidige grønne tak, og Alf Bjerkes vei 22 – som fikk prisen "Scandinavia green roof award" i 2023.
Ja takk, til alt!
Bergknapp opplever en økt etterspørsel etter tak med flere funksjoner: solceller, blomsterenger, trær og overvannshåndtering. – "Man sier ‘Ja takk til alt på taket’ nå for tiden", forteller Tone i Bergknapp og ler. – "Det krever involvering i tidlig fase og god planlegging. Men resultatene blir gode."
De møter også kritikk mot sedum, som noen kaller «en ørken på taket». Men dette tilbakevises kraftig: – "Sedum er så mye mer enn det. Det gir lang blomstringstid, er bra for insektene, og se bare på biene på Tøyenbadet – det summer av liv! Det er også langt bedre enn alternativet som i noen sammenhenger er et tak uten noe grønt i det hele tatt" forklarer Tone.

Overskuddsmennesker og nytt gartneri
Et nytt initiativ fra Bergknapp er Bergknapp Gartneri – et utsalg som oppsto da de kjøpte en tomt i utgangspunktet for å bruke som lager. Etterhvert overtok de driften etter Det Danske Gartneri da disse valgte å gi seg etter mange års drift. Da fikk en lærling innen service og handel sjansen til å utvikle konseptet sammen med to andre unge ansatte. En inspirerende historie om tillit, ansvar og ekte engasjement – helt i tråd med bedriftens motto:
"Best sammen – med hverandre, leverandører og kundene."