Vi jobber med
Norske anleggsgartnere – miljø og landskapsentreprenører (NAML) er en landsomfattende medlemsstyrt organisasjon for næringsdrivende innen den grønne sektor. Vi engasjerer oss i en rekke saker som berører bransjen. Her kan du lese om våre prioriterte saker.
Klimatilpasning og bærekraft
NAML vil gjennom sine medlemmer bidra til å oppnå FNs bærekrafts mål.
Dette gjør vi konkret ved å bidra til lavere CO2-avtrykk gjennom sirkulær økonomi og ved å sette søkelys på etisk handel.
Vi har derfor opprettet vårt eget økosystem for gjenbruk av materialer gjennom bruk av den digitale gjenbruksplattformen, Loopfront.
NAML ufordrer aktivt byggherrer til større vekting av bærekraftsmål i anbud.
Vi var tidlig ute med fossilfri byggeplass. Slike klimanøytrale byggeplasser gir et håndfast bidrag til det store klimaregnskapet. Her er NAML med i arbeidet med å få på plass nye standarder.
Norge er et av de første landene i Europa som krever og gjennomfører slike tiltak.
Løsninger som grønne tak, mattak, overvannshåndtering, grønne uterom, reetablering, biodiversitet og biologisk mangfold er noen av løsningene hvor anleggsgartnernæringens kompetanse har betydning.
NAML arbeider for å synliggjøre disse løsningen eog anleggsgartnerens rolle i det grønne skiftet.
Kvalitet og seriøsitet
NAML jobber for at det skal være enkelt å velge seriøse leverandører.
Gjennom seriøse bedrifter med faste ansatte styrkes verdiskapingen og kvaliteten i byggenæringen.
NAML fremmer en seriøs byggenæring. Gjennom BNL-fellesskapet (Byggenæringens Landsforening) deltar vi i arbeidet me då forebygge at useriøse og kriminelle aktører kommer inn i prosjektene. BNL skal være en pådriver for at myndighetene styrker innsatsen på kontroll og tilsyn, etterforskning og straff. Den kommende Åpenhetsloven gir innsikt i næringslivsdata, knyttet til skatter, avgifter og sentrale registreringer i offentlige register.
Byggkvalitetsutvalgets arbeid er ikke fulgt opp og vi er utålmodige. Overgangsordningen må snart oppfattes som en fast urettferdig ordning. NAML arbeider på ulike strategier for hvordan vi best kan ivareta faget, kvaliteten og markedstilgangen.
Utdanning
Anleggsgartnerfaget er et fag med utfordringer knyttet til utdanningstilbud og rekruttering.
Per i dag har vi flere gode skoler med fulle klasser, men antall fagprøver har frem til 2019 vært på samme nivå siden 2008.
Vi ser nå et stigende antall søkere til faget, men vi er fortsatt ikke fornøyde. NAML arbeider derfor med å opprette ulike elevtilbud tilpasse de muligheter som ligger i de enkelte regionene og fylkene. Bruk av digitale verktøy har gitt nye muligheter til faglig forankring og kvalitet. Vi er for tiden spesielt engasjert i å finne en løsning på hvordan skoletilbud og rekruttering til faget i de nordligste fylkene vil kunne gjennomføres.
NAML samarbeider bredt med alle aktører som bidrar i rekrutteringen.
Hver høst inviterer vi til samling med medlemsbedrifter, opplæringskontor og representanter fra skolene. Denne møteplassen styrker faglig innhold og kvalitet, samt forventinger til skole og læretid
Samfunnsutvikling og verdiskapning
Vi er den eneste bransjen i byggenæringen som har fotosyntesen i verktøykassen.
"Vår tid er nå", sies det. Men for anleggsgartneren er det en realitet. Vi er den grønne delen i byggenæringen.
Med klimatilpassing, fokus på grønnvekst og bærekraft ønsker vi å kunne bidra i enda større grad med gode løsninger i prosjektering og utførelse. I dette ligger det også mye folkehelse.
Vi arbeider aktivt sammen med flere interesseorganisasjoner for å fremme de grønne løsningene. Som vår nærmeste samarbeidspartner i dette arbeidet er FAGUS – Faglig utviklingssenter for grøntanleggssektoren.
Byggenæringen og anleggsgartnerbransjen bidrar til reell verdiskaping og skaper gode seriøse bedrifter og arbeidsplasser.
NAML arbeider overordnet i å støtte sine medlemmer med ulike tiltak som gir bidrag i verdiskapingen og samfunnsutviklingen. Vi tilbyr ulike kompetansetiltak og gode leverandørtilbud til våre medlemmer. Å treffe hverandre i sosiale sammenhenger i regi av NAML bidrar til at medlemsbedriftene løfter faget og bransjen opp og frem.